Verksamhetsplan 2024

 

Hembygdsföreningen samlar och förvaltar kunskap, konst och forskning om Kökar och upprätthåller Kökar hembygdsmuseum med basutställning om Kökarbornas liv och historia, båtar, jordbruksredskap och gamla motorer.

Föreningen upprätthåller en aktiv keramikbod och fungerande smedja på sitt område. 

 

Föreningen planerar att under 2024 hålla museet öppet alla dagar från 15 juni tom. 15 augusti. Vid behov kan öppethållningstiderna förlängas.Besökare betjänas med kunnig guidning på museet, välvårdad miljö med möjlighet till att upptäcka och lära sig mera om den mångsidiga naturen. 

 

Föreningen ger möjlighet till konstnärer med Kökar anknytning att ställa ut sin konst under museets öppethållningstider i samarbete med Kökar kultur rf. 

En permanent informationsutställning om fåglar på Kökar är tillgänglig året runt och ger kunskap om arter och deras rörelser olika tider på året. Föreningen ansvarar även för fågelskådningsplattformen som byggts vid museistranden.

 

Den traditionella stockstugan är tillgängligt året runt med grundvärme och wi-fi. Den är öppen för fågelskådare och naturvandrare. Stockstugan är en samlingsplats för socialt umgänge och en välkomnande miljö för alla Kökarbor, föreningar och besökare för möten och evenemang. Tillsyn av luftvärmepumpen, wi-fi, städning och logistik sköts av hembygdsföreningen. 

Trädgården och museets omgivningar vårdas med gräsklippning och gallring av träd och buskar. Skolträdgården vårdas och blommande örter som är lämpliga för pollinerande insekter planteras.

 

Arbetet med den gamla skolans staket stenar i granit skall lyftas och förankras och de restaurerade grindarna installeras.

 

Föreningen anställer en museivärd som guidar besökarna, städar och sköter en del underhåll. Föreningen timanställer personer för gräsklippning och annat praktiskt arbete.

 

Vi samarbetar med landskapsregering, kommun, föreningar och företagare. Vi vill inleda samarbete med Östersjöprojekt, J.Nurminen fonden och andra aktörer.

 

Evenemang och aktiviteter

Vi ordnar sociala tillfällen på hembygdsområdet samt bidrar med program och musikglädje vid evenemang.

Keramikboden fortsätter aktivt i samarbete med Kökarkultur rf. med lokala keramiker och konstnärer/ stipendiater som kommer från olika delar av världen.

Smedjan upprustas för att ordna kortkurser i smide.

Talko dagar ordnas vår och höst med städning av hus och museiområdet med servering.

På hembygdsmuseets område ordnas Kökars julmarknad i december. Föreningen ordnar den traditionella julstugan med gröt i samband med marknaden.

Under Kökarveckan i början av augusti samlas på hembygdsmuseets område till en marknad. Försäljare, hantverkare och mathantverkare inbjuds från hela Åland och fastlandet. 

Föreningen medverkar i Kökarveckan med program, traditionella aktiviteter och musik i samarbete med andra föreningar. 

Föreningen underhåller kulturstigen, gamla kyrkvägen och meditationsstigen på Hamnö i samarbete med församlingen. 

Föreningen deltar i Franciskus festen med musik.

Foreldrarnas natt planeras tillsammans med andra aktörer, skolan, Marthorna och Kökarkultur rf.

Berättarkväll med Kökarhistorier anordnas med Kristiina Rainio. Tillfället ordnas som återkommande verksamhet.

En person anlitas för katalogisering av museiföremål, fotografier, filmer, kunskap, konst, berättelser och forskning. Föreningen har anskaffat programmet ”Katalogen” med stöd från Finland svenska hembygdsförbund för digital katalogisering.

Vi söker PAF medel för detta viktiga ständigt pågående museiarbete.

Spelmanslaget fortsätter att lära ut gehörsspel med huvudsakligen fiol. Syftet är att också bevara de spelmanslåtar som spelats på Kökar under flera generationer.

Spelmanslaget sprider spel- och sångglädje under Kökarveckan samt vid bröllop och andra evenemang.

 Vi vill stöda kunskapsöverföringen av traditionellt hantverk och matlagningskonst till barn och unga i samarbete med skolan. Föreningen ordnar aktiviteter vid museet för barn och ungdomar. Även smedjan och keramikboden är tillgängliga.

 En viktig aktivitet är att lära Kökarbarn och besökande att ro och ge dem sjökunskap.

Byggnader och underhåll

Under 2019 påbörjades arbetet med att förverkliga ett konst- och kunskapshus. Detta arbete fortsätter under 2024. Planeringen av byggnaden sker av professionella aktörer.

En arbetsgrupp arbetar vidare med ändamålet. Bidrag för arkitektens och arbetsgruppens utgifter söks.

 

Under år 2024 fortsätter underhåll av byggnader med målning och nödvändiga reparationer av tak och fönster. 

 

Den gamla kyrkorgeln behöver en årlig översyn då den gamla orgelns vackra ljud måste underhållas

 

Marknadsföring och media

En informationstavla och skyltar tillverkas för området utomhus. Föreningens webbplats färdigställs i samarbete med Hembygdsförbundet rf. För information, marknadsföring och synlighet av Kökar museum och hembygd används även av Facebook och Instagram.

 

Museibutik

 

Försäljning av litteratur, konst och hantverk i samarbete med Kökar Kultur rf.

Verksamhetsplan 2023

 

Kökar hembygdsmuseum

Hembygdsföreningen samlar, bevarar och förvaltar kunskap, konst och forskning om Kökar i Kökars hembygdsmuseum. Vi är ett attraktivt besöksmål som förmedlar kunskap om Kökars kulturarv och kulturmiljöer ss. klinkbyggda båtar som tillsammans med fiolmusik är på UNECOS kulturarvslista.

Föreningen planerar att hålla Kökar museum öppet under 2023 alla dagar från 15 juni till 15 augusti. Öppethållningstider är:  

juni och augusti mellan kl. 11.00 och 16.00, i juli mellan kl. 10-16.30.  

Övriga tider öppnas muséet mot beställning. Vid behov kan öppethållningstiderna förlängas. En museivärd skall guida besökarna, städa och sköta en del underhåll. Föreningen anställer även en ungdom för gräsklippning och annat praktiskt arbete sommartid för att ge möjlighet till arbetserfarenhet. Vi erbjuder medlemmar som är på bosatta Kökar fritt inträde för att uppmuntra till att besöka museet oftare.

Stockstugan är tillgängligt för fågelskådare och naturvandrare med grundvärme året runt. Tillsyn av luftvärmepumpen, städning och logistik sköts av föreningen. Föreningen ansvarar även för fågelskådningsplattformen, som byggdes i samarbete med EU-projektet Baltic Wings. Fågelskådningsplattformen vid museistranden och Naturrummet besöks flitigt.

Stockstugan är tillgängligt för aktiviteter som bidrar till besöksnäringen och ökar intresset för hembygdsområdet även utanför öppethållningstiderna. Grund värmen i den traditionella hemtrevliga stockstugan möjliggör en lättillgänglig mötesplats Vi vill bjuda till flera samlingar som ökar välbefinnandet och social samvaro. Föreningar och privatpersoner kan året runt samlas i den rymliga stugan mitt i byn. Till Stockstugan tillverkas nya stolar enligt en 100 år gammal förlaga. Ursprungligen tillverkad av skickliga snickare i Hällsö gammelstu och som tillverkas även nu på Kökar. 

I Föxet inreds ett utställningsrum speciellt för fågelskådningsintresserade som är öppet året runt. För att få plats med detta Naturrum i Föxet behövs en förrådsbyggnad för föremålen som nu finns där. Fågelutställningen i den nuvarande ladan Föxet behöver inredas ändamålsenligt och utrymme för våra stora föremål saknas, därför byggs ladugården ut. Vi ansöker om PAF-medel för att bygga ett förrådsutrymme vid Föxet för att ta hand om de föremål som inte nu får plats och för att kunna ta emot museiföremål som doneras. 

I Föxets Stensal ordnas konstutställningar sommartid med främst lokala konstnärer i samarbete med Kökar kultur rf.

Trädgården och museéts omgivning vårdas med gräsklippning och gallring av träd och buskar. Skolträdgården, som var Kökars första trädgård, är ett kulturarv som bör skötas och gärna återskapas. Med trädgården vill vi sprida kunskap om äldre odling och växlighet. Där vill vi även ha blommande örter som är lämpliga för pollinerande insekter.

Parkeringsplatserna är otillräckliga, infarten och trafiksäkerheten till området behöver förbättras. Dessa planeras och byggs i samarbete med kommunen, byalaget och landskapsregeringen. Den gamla skolans staketstenar lyfts och förankras och grinden restaureras. Stigarna mellan byggnaderna på området underhålls.

I museibutiken säljs hantverk, grafik, konst och böcker. Föreningen kan idka försäljning även under marknader och evenemang.

Evenemang och aktivitet

Keramikboden fortsätter aktivt i samarbete med Kökarkultur rf. Lokala keramiker deltar i verksamheten i samarbete med föreningen. Tillverkning av Franciskus keramik förverkligas av lokala keramiker och i workshops i samarbete med ”Rural-lifestyle” projektet som drivs av Företagsam skärgård. Workshops marknadsförs även till besökare på Kökar samt skolelever. Workshops som riktar sig till olika intressegrupper i textila tekniker ordnas i samarbete med Marthaföreningen som hyr vävstugan. Smedjans verksamhet aktiveras genom att erbjuda kortkurser i smide.

Lärare i olika traditionella tekniker vidtalas för kortkurser. Smedjan behöver översyn och ändamålsenlig utrustning.

Den traditionella julstugan med gröt firas i samband med Kökars julmarknad i december. Alla inbjuds även till talkodag med servering på våren.

Föreningen deltar i Fransiskusfesten med musik. Talka tillfällen ordnas för tillsyn av kulturstigen, gamla kyrkvägen och meditationsstigen på Hamnö i samarbete med församlingen. Syftet är att stigarna skall vara tillgängliga året om och visa kopplingen mellan skärgårdens natur och dess kulturarv på ett pedagogiskt sätt ute i naturen. Även annat samarbete kan arrangeras med församlingen.

Föreningen medverkar med program i Kökarveckan som anordnas i samarbete med föreningar, kommun, Kökarbor och intresserade företag i augusti. På området ordnas en marknad under en dag under Kökarveckan i samarbete med arrangörerna.

Vi deltar i forneldarnas tillsammans med andra aktörer (skolan, Marthorna och Kökarkultur r.f.).

Berättardag med Kökarhistorier ordnas med Kristiina Rainio. Tillfället ordnas som återkommande verksamhet.

Den digitala Naturutställningen, som inte kunde förverkligas detta år, kommer att i en databas framställas i samarbete med geograf Anders Friedfeldt och konstnär Rita Jokiranta.

Katalogisering

Katalogiseringen fortsätter under 2023. Föreningen har anskaffat programmet Katalogen med stöd från Finlands svenska hembygdsförbund och påbörjar digital katalogisering. Kunskap, konst, berättelser,forskning, kulturarv om Kökar kan nu samlas och katalogiseras digitalt och tillgängliggöras och bevaras.

Föreningen har under åren mottagit värdefulla äldre föremål och textiler, alla dessa skall katalogiseras och dokumenteras då vissa redskap är från 1700-talet.

Vi söker PAF medel för detta viktiga, ständigt pågående museiarbete.

Spelmanslaget

Spelmanslaget fortsätter att lära ut gehörsspel med huvudsakligen fiol. Syftet är också att bevara de spelmanslåtar som spelats på Kökar under flera generationer. 

Men många låtar från andra länder finns på deltagarnas spellista. Spelmanslaget sprider spel- och sångglädje under Kökarveckan samt vid bröllop och evenemang.

Barn- och ungdomsverksamhet

Föreningen ordnar aktiviteter vid museét för barn i samarbete med skolan.

En viktig aktivitet är att även 2023 lära kökarbarn och besökande barn att ro och ge dem sjökunskap. Vi vill stöda kunskapsöverföringen av traditionellt hantverk och matlagningskonst till barn och unga i samarbete med skolan. Även smedjan och keramikboden är tillgängliga för skolans barn. 

Byggnaderna

Under år 2023 fortsätter underhåll av byggnader med målning och nödvändiga reparationer av tak och fönster. I husen bevarar hembygdsföreningen en omfattande samling av klinkbyggda båtar, fiskredskap och motorer.

Fortsatt underhåll av byggnader ska ske enligt en fastställd plan. Det
finns gott om förslag på åtgärder.

Vår- och höststädning görs i alla byggnader och föremålen ses över.

Under 2019 påbörjades arbetet med att utveckla Hembygdsföreningen genom att förverkliga ett konst-och kunskapshus på föreningens område. Detta arbete fortsätter under 2023. Planeringen av byggnaden sker av professionella aktörer ss. arkitekter vid Opaform, experter av konst och av digital teknik. Föreningen samarbetar med en arbetsgrupp som arbetar för ändamålet.

Information

En ny informationstavla och skyltar tillverkas för området utomhus. 

Föreningens hemsida färdigställs i samarbete med Hembygdsförbundet rf. och katalogiseringsprogrammet ”Katalogen”. För information, marknadsföring och synlighet till Kökar museum och hembygd används även Facebook och Instagram. Facebook-sidan ska få mer liv med hjälp av 5-10 administratörer.

Kyrkorgeln

Den gamla kyrkorgeln behöver årlig översyn då den är placerad i utrymme som har varierad temperatur och fuktighet. För att kunna spela och visa den gamla orgelns vackra ljud måste den underhållas.

 

Verksamhetsplan 2022
Kökar hembygdsmuseum
Föreningen planerar att under 2022 hålla museét öppet alla dagar från 6 juni till 31
augusti. Öppethållningstider är mellan 10.00 och 16.30. Riitta Karhusilta som varit
museivärd sedan sommaren 2019 har visat intresse att jobba 2022. Museivärden skall
guida besökarna, städa och sköta en del underhåll. Övriga tider öppnas museét mot
beställning. Föreningen vill anställa en ungdom för gräsklippning och annat praktiskt
arbete sommartid för att ge möjlighet till arbetserfarenhet.
EU-projektet Baltic Wings är avslutat och samarbetet fortsätter. Den nya
fågelskådningsplattformen vid museistranden och Naturrummet besöks flitigt.
Naturrummet omfattar hela Hembygdsföreningens område med utställningar i flera
byggnader. Föreningen har genom detta projekt fått nya arbetsuppgifter och ansvarar
för fågelskådningsplattformen och att Naturrummet i stockstugan Lindhagen är
tillgängligt för fågelskådare och naturvandrare med grundvärme året runt. Tillsyn av
den nya luftvärmepumpen, städning och logistik sköts av föreningen. Naturrummet
har skapat nya aktiviteter som bidragit till besöksnäringen, ökat intresset för
hembygdsområdet och har gett mera ansvar för att öppna museet utanför
öppethållningstiderna. Det har visat på behov av att förlänga öppethållningstiderna
som medför högre lönekostnader. Besökarantalet till vårt uppskattade museum har
stigit de senaste åren med c.30% och vi förväntar oss fortsatt ökade besökare och flera
grupper nästa år.
Grundvärmen i den traditionella hemtrevliga stockstugan i möjliggör en lättillgänglig
mötesplats. Vi vill bjuda till flera samlingar som ökar välbefinnandet och social
samvaro. Föreningar och privatpersoner kan året runt samlas i den rymliga stugan mitt
i byn. Vi erbjuder medlemmar som är på bosatta Kökar fritt inträde för att uppmuntra
till att besöka museet oftare. Till Stockstugan tillverkas nya stolar enligt en 100 år
gammal förlaga. Ursprungligen tillverkad av skickliga snickare i Hällsö gammelstu
och som tillverkas även nu på Kökar.
Hembygdsföreningen samlar och förvaltar kunskap, konst och forskning om Kökar. Vi
Aktuellt detta år är exempelvis forskning om folkbildningens intåg med den första
lärarens Karl Idemans anställning och den första folkskolan i början av 1900-talet.
I Föxet inreds ett utställningsrum speciellt för fågelskådningsintresserade som är
öppet året runt. I Föxets Stensal ordnas konstutställningar sommartid med främst
lokala konstnärer i samarbete med Kökar kultur.
Trädgården och museéts omgivning vårdas med gräsklippning och gallring av träd och
buskar. Skolträdgården vårdas och blommande örter som är lämpliga för pollinerande
insekter planteras.
Parkeringsplatserna är otillräckliga och infarten till området behöver utvecklas. Dessa
planeras och byggs i samarbete med kommunen och landskapet.
Evenemang och aktivitet
Föreningen medverkar med program och musik till Kökarveckan som anordnas i
samarbete med föreningar, kommun, Kökarbor och intresserade företag i augusti.
Forneldarnas natt planeras på tillsammans med andra aktörer (skolan, Marthorna och
Kökarkultur rf). Den traditionella julstugan med gröt firas i samband med Kökars
julmarknad i december.
Föreningen vill inbjuda till delaktighet och gemenskap genom att skapa sociala
tillfällen för Kökarbor och besökare i olika livssituationer. Programkvällar med andra
föreningar ordnas. 9.2.2022 firas Åland 100 och Z. Topelius i samarbete med
Biblioteks-och kulturnämnden.
Vi deltar i Fransiskusfesten med musik. Talka tillfällen ordnas för tillsyn av
Kulturstigen, gamla kyrkvägen och meditationsstigen på Hamnö i samarbete med
församlingen. Pilgrimsleden St Olav Waterway över Kökar vänder vid
hembygdsgården. Vår tanke är att möta pilgrimer och vandrare redan i gamla
väntsalen i Harparnäs i samarbete med kommun och andra föreningar för att
välkomna till Kökar hembygd och museet.
Keramikverksamhet pågår i verkstaden i samarbete med Kökarkultur.
Katalogisering
Katalogisering fortsätter under 2021. Föreningen har anskaffat programmet Katalogen
med stöd från Finlands svenska hembygdsförbund och påbörjar digital katalogisering.
Kunskap, konst, berättelser och forskning om Kökar kan nu samlas och katalogiseras
digitalt och förvaltas lättillgängligt av föreningen.
Föreningen har under åren mottagit värdefulla äldre föremål och textilier, alla dessa
skall katalogiseras och dokumenteras då vissa redskap är från 1700-talet.
Vi söker PAF medel för detta viktiga ständigt pågående museiarbete.
Spelmanslaget
Spelmanslaget fortsätter att lära ut gehörsspel med huvudsakligen fiol. Syftet är
också att bevara de spelmanslåtar som spelats på Kökar under flera generationer.
Men många låtar från andra länder finns på deltagarnas spellista. Spelmanslaget
sprider spel- och sångglädje under Kökarveckan samt vid bröllop och evenemang.
Barn- och ungdomsverksamhet
Föreningen ordnar aktiviteter vid museét för barn i samarbete med skolan.
En viktig aktivitet är att även 2022 lära kökarbarn och besökande barn att ro och ge
dem sjökunskap. Vi vill stöda kunskapsöverföringen av traditionellt hantverk och
matlagningskonst till barn och unga i samarbete med skolan. I Naturrummes varma
storstuga är det möjligt även under skolåret. Även smedjan och keramikboden är
tillgänglig.
Byggnaderna
Under 2019 påbörjades arbetet med att förverkliga ett konst-och kunskapshus. Detta
arbete fortsätter under 2022. En arbetsgrupp jobbar vidare för ändamålet.
Under år 2022 fortsätter underhåll av byggnader med målning och nödvändiga
reparationer av tak och fönster. Belysningen behöver ses över av en sakkunnig.
Utställningen under båttaket och ladugården (Föxet) görs i ordning.
Vår- och höststädning görs i alla byggnader.
Den nya fågelutställningen i den nuvarande ladan Föxet behöver inredas
ändamålsenligt och utrymme för våra stora föremål saknas. Vi ansöker om medel för
att bygga ett förrådsutrymme vid Föxet för att ta hand om de föremål som inte nu får
plats och för att kunna ta emot museiföremål som doneras.
Information
Översättning av information om museiföremål till finska och engelska fortsätter.
Föreningen skapar egna hemsidor för att förbättra marknadsföringen och för att ge
synlighet till Kökar museum och hembygd. En ny informationstavla tillverkas över
området utomhus. Unik växtlighet på området identifieras för att skapa informerande
tavlor för besökare.
Kyrkorgeln
Den gamla kyrkorgeln behöver årlig översyn då den är placerad i utrymme som har
varierad temperatur och fuktighet. För att kunna spela och visa den gamla orgelns
vackra ljud måste den underhållas.